HANTVERK


https://www.youtube.com/watch?v=zHA6CbleYLI

Videoproduktion: Sabine Mey, Travelstories-Reiseblog.com

Hantverk-1

Tusentalet glas har förvandlats till vackra konstglas i Utas verkstad. Här skapar hon unik design i små, exklusiva upplagor. Motiven är djur och natur – eller design efter kundens egna önskemål.
Från idé till färdigt konstglas, allt tillverkas för hand på Arctic glas.

Tillverkningen

Uta Fransson har utvecklat glasblästringen till fulländning och fascineras av glasets likhet med vinterns is och frost. Från början experimenterade hon sig fram genom att för hand karva ut mönstret med en liten skalpell. I dag använder Uta maskiner för att skapa de mönster hon först designat och tagit fram med hjälp av ett dataprogram.

Att ta fram nya designer är tidskrävande, själva tillverkningsprocessen tar runt en halvtimme per glas. Tillverkningen sker i flera steg där mönstret tas fram i datorn och stenciler av folie fästs på glaset innan själva graveringen sker. Efteråt avlägsnas stencilen och glaset tvättas och efterbehandlas. Allt för bästa hållbarhet och funktion.

Glasen, som går att diska i maskin, köps in från kända europeiska kvalitetsleverantörer, exempelvis Orrefors och Stölze (Tyskland).

Specialtillverkning efter kundens egna önskemål

Förutom Uta Franssons egen design, som hämtar sin inspiration från det lappländska djurlivet och naturen, blästras text och mönster efter kundens egna önskemål. Företagslogotyper, bröllopsglas med text och hjärtan – inget motiv är främmande för Uta.

Försäljning

Produkterna går att köpa i Arctic Glas egen butik i Renvallen eller via företagets webbutik.


DESIGN AV SMYCKEN

2016 har Uta börjat att designa smycken. I samarbete med Jokkmokks tenn formar Uta alster i Art Clay silverlera som hon sedan bränner, slutbearbetar och polerar.  Så har hon ett färdigt unikt smycke i 999 silver.  Jokkmokks tenn gör sedan formar och gjuter smycken i 925 sterlingsilver. De planeras vara färdiga till sommaren.

Polcirkel-smycket (ca 3,5cm)
Polcirkel 3 webb  Polcirkel 2 webb
Polcirkel web

Vildmarken (ca 3,5cm)
Vildmarken 2 web Vildmarken web
20160512_101306 21 web Kopie

Skyddsängel (utan foto)

Kommer senare:
Lumi (ca 2,7cm)
Ren 1 uta2 webb2

Renen Lumi kan bytas ut mot ett annat motiv, t.ex. älg, ripa och hjärta.

2019

Markus Theiler och Jacqueline Klodner har tagit över verksamheten i Renvallen och Markus fortsätter med glasblästringen. Även butiken, sommarcaféet och webbshoppen drivs vidare av Markus och Jacqueline som kommer från Schweiz. Läs vidare här…