OM ARCTIC GLAS


https://www.youtube.com/watch?v=zHA6CbleYLI

Videoproduktion: Sabine Mey, Travelstories-Reiseblog.com

Om-3

Kärleken gnistrar i frosten av det blästrade glas som omsorgsfullt designas och tillverkas av Uta Fransson i Renvallen utanför Arvidsjaur.
Glasen bär på berättelser som hämtas i naturen – där allt en gång började.

Från Dresden till Arvidsjaur

Uta är född i Dresden (då Östtyskland) och har bott i Flensburg nära den danska gränsen. Därifrån gick en av hennes semesterresor norrut för att njuta av den svenska naturen. Han var på fiskeresa i fjällvärlden. Uta och Tord möttes och de delade inte bara kärleken till det lappländska landskapet, de delade också kärleken till varandra.

Uta flyttade till Tord i Gällivare men de längtade efter stillhet, skog och vatten.

–Vi var ute och åkte med husbilen varje helg för att leta ett hus men till slut hittade huset på Blocket, säger Uta.

Gården ligger naturskönt vid Svärdälven utanför Arvidsjaur. Paret bestämde sig för att flytta och Uta lämnade sitt jobb på solcellsfabriken.

Presenten som gav inspiration till något nytt

Den blästrade glasvas kollegorna gav henne i avskedspresent kom att bli början till något nytt. Hon har alltid varit konstnärlig och både fotograferat och målat. Nu upptäckte Uta sin passion för glas, hon skulle bli glaskonstnär och Arctic Glas föddes!

De allra första trevande blästringsförsöken i ett utedass har på sex år vuxit till en konst- och turistverksamhet som omfattar verkstad, utställning, webbutik och sommarcafé.

Tord är den omtänksamme renskötaren som också tar hand om allt praktiskt arbete på gården. Uta designar och tillverkar glaskonst för hand.

Noga utvalda glas smyckas med mönster hämtade ur omgivningarnas rika natur.

Där allt en gång började.